4

naam
Steward-ownership
Netlaw-sectie
Ondernemingsrecht
datum
06-11-2024
locatie
Wieringa Advocaten, IJdok 17, 1013 MM Amsterdam
uitvoering
sectie Ondernemingsrecht
categorie
Juridisch
docenten
mr. J.J.E. Wijnen
mr. V.S. Bouman
programma
Ontvangst13:00 - 13:30 uur
Aanvang13:30 uur
Pauze15:30 - 16:00 uur
Einde18:00 uur


inhoud

Introductie

Steward-ownership is een alternatieve eigendomsstructuur die ondernemers in staat stelt om hun bedrijf door te geven aan opvolgers die niet op basis van geld of een familieband, maar op basis van kennis, kunde en de missie worden geselecteerd. Dit maakt steward-ownership een waardevolle eigendomsstructuur voor ondernemers die hun missie centraal willen stellen, belanghebbenden eerlijk willen behandelen en de continuïteit van de onderneming belangrijker vinden dan het op korte termijn maximaliseren van aandeelhouderswaarde (zoals o.a. sociale enterprises, Bcorps, familiebedrijven en semioverheidsinstellingen).


De principes van steward-ownership zijn overigens niet nieuw, maar worden al meer dan een eeuw succesvol toegepast door grote en kleine bedrijven in allerlei sectoren, overal ter wereld. Internationale voorbeelden zijn lenzenmaker Zeiss, technologieconcern Bosch, horlogemaker Rolex, bierbrouwer Carlsberg en outdoor kledingmerk Patagonia. Nederlandse voorbeelden zijn biologische supermarkt Odin, cateraar Albron, bouwbedrijf TBI, fabrikant van verwarmingssystemen Remeha en biologische plantenwinkel Sprinklr. In Nederland zijn zo’n 100 steward-owned bedrijven actief. De laatste jaren is steward-ownership binnen en buiten Nederland aan een opmars bezig.


Kortom, mooie advieskansen voor (fiscaal) juristen. 


Programma (4 uur exclusief pauze)

In het eerste deel van de cursus legt steward-ownership adviseur mr. Jorick Wijnen uit wat de steward-ownership principes zijn en hoe deze in praktijk door ondernemingen worden toegepast.


In het tweede deel van de cursus bespreekt advocaat mr. Victor Bouman aan de hand van de aandeelhoudersovereenkomst en statuten van een bestaande steward-owned onderneming hoe de steward-owned principes juridische kunnen worden vastgelegd.

 

Onderwerpen

 • Introductie
 • Steward-ownership principes
 • Voordelen & uitdagingen
 • Scheiding winst- & stemrecht
 • Verschillende juridische modellen
 • Praktijkvoorbeeld
  • Aandeelhoudersovereenkomst
  • Statuten
 • Tips & aandachtspunten


Praktijktools

Alle deelnemers ontvangen een juridische handleiding, een model aandeelhoudersovereenkomst en model statuten om direct zelf aan de slag te kunnen.

inschrijving
voor inschrijving of interesse in deze opleiding email naar m.haverkate@netlawacademy.nl