4

naam
Ondermijning en het sluiten van drugspanden
Netlaw-sectie
Bestuursrecht
datum
28-09-2023
locatie
Karel5, Geertebolwerk 1, 3511 XA UTRECHT
uitvoering
sectie Bestuursrecht
categorie
Juridisch
docent
mr. A.J. Wierenga
programma
Ontvangst13:00 - 13:30 uur
Aanvang13:30 uur
Pauze15:30 - 16:00 uur
Einde18:00 uur


inhoud

Tijdens deze cursus bespreken we het bestuurs-, straf- en civielrechtelijke instrumentarium voor de preventie en aanpak van ondermijnende criminaliteit.

We zullen de complexe wet- en regelgeving in kaart brengen en vertalen naar de praktijk. Er komen praktijkvoorbeelden aan de orde van onder meer ondermijning in het buitengebied en op bedrijventerreinen, onvergunde prostitutie en bestuurlijk afpakken. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het sluiten van drugspanden. We zullen uiteraard stilstaan bij belangrijke jurisprudentie op dit terrein.


De cursus wordt verzorgd door mr. Adriaan J. Wierenga. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in noodrecht en burgemeestersbevoegdheden. Wierenga publiceerde in verschillende boeken en tijdschriften als RM Themis, de Gemeentestem en het Nederlands Juristenblad. Hij verrichtte een studie naar het gemeentelijk noodrecht voor Politie & Wetenschap en is betrokken bij verschillende onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij is verder coauteur van Tekst & Commentaar Openbare Orde en Veiligheid en annotator bij AB Rechtspraak Bestuursrecht. Daarnaast adviseert Wierenga vele (overheids)instanties, waaronder de Raad van State, de Nationale Politie, de Tweede Kamer der Staten-Generaal, gemeenten en veiligheidsregio’s.