2

naam
Online cursus Huurovereenkomsten (deel 1)
Netlaw-sectie
Huurrecht
datum
12-05-2020
locatie
Online via Zoom-link
uitvoering
sectie Huurrecht
categorie
Juridisch
docent
mr. E.P.W. Korevaar
programma
Aanvang14:45 uur
Pauze15:45 - 16:00 uur
Einde17:00 uur


inhoud

Het opstellen van een huurovereenkomst lijkt voor een advocaat huurrecht gesneden koek. Even het juiste ROZ-model pakken, invullen, knippen en plakken van de afwijkingen die vorige keer gebruikt zijn en klaar. Was het maar zo eenvoudig.


Naast het ROZ-model bestaan nog talloze andere modellen. Bovendien hanteren diverse retailketens en huurders van kantoorruimte eigen aanvullingen en afwijkingen op de modellen. Als de beoogde samenwerking afwijkt van het gangbare, bijvoorbeeld bij onderhuur, nieuwbouw of renovatie, schieten de modellen tekort. Om goed over deze overeenkomsten te kunnen adviseren is diepgaande kennis nodig van de modellen en de mogelijke afwijkingen. Vaak lijkt een afspraak tussen partijen een werelddeal, maar als jaren later blijkt dat het beding ten nadele van de huurder afwijkt van het semi-dwingende recht is de nasmaak bitter. Kennis van het verbintenissen en huurrecht is dus ook vereist.


Aan de hand van een checklist doceert Elout Korevaar, advocaat huurrecht en docent aan de Universiteit Leiden, de basis van een goed huurcontract. Vanzelfsprekend blijft het daar niet bij. Met tips en tricks voor afwijkingen op de standaardovereenkomsten in het voordeel van de huurder of de verhuurder geeft hij deelnemers tools om nog betere huurovereenkomsten op te stellen.