4

naam
Europees strafrecht - wat kan en moet ik ermee?
Netlaw-sectie
Strafrecht
datum
14-12-2023
locatie
Karel5, Geertebolwerk 1, 3511 XA UTRECHT
uitvoering
sectie Strafrecht
categorie
Juridisch
docenten
prof. mr. dr. J. Langer
mr. T. Dieben
programma
Ontvangst13:00 - 13:30 uur
Aanvang13:30 uur
Pauze15:30 - 16:00 uur
Einde18:00 uur


inhoud

Er komen spannende tijden aan voor de strafrechtspraktijk. Anders dan in andere rechtsgebieden zijn we in het strafrecht nog niet gewend aan de invloed van Europees strafrecht. Er is de laatste jaren veel relevante wetgeving vastgesteld op Unieniveau zoals de ‘procedural safeguards’ richtlijnen (o.a. recht op vertolking en vertaling; recht op informatie; recht op toegang raadsman; onschuldpresumptie en aanwezigheidsrecht) en verschillende ‘wederzijdse erkenning’-instrumenten (o.a. Europees executiebevel; en Europees toezichtsbevel).


Met ingang van 1 december 2014 heeft het EU-Hof van Justitie ook volledige jurisdictie gekregen over Unieregelgeving op strafrechtelijk gebied. Op 1 juni 2021 is ook het Europees Openbaar Ministerie (EOM) van start gegaan. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het Europees recht en de rechtspraak van het EU-Hof een steeds belangrijkere rol speelt in de dagelijkse strafrechtpraktijk.


Met deze cursus krijgt u in een notendop een overzicht van deze ontwikkelingen en inzicht in de betekenis hiervan voor uw dagelijkse strafrechtpraktijk. Hierbij wordt ingegaan op de andere, nieuwe denkwijze die het Europees recht vergt van het OM, de verdediging en de zittingsrechter en eventuele verweren die u op het Europees recht kan baseren. 

inschrijving
voor inschrijving of interesse in deze opleiding email naar m.haverkate@netlawacademy.nl